
Psykologisk helse på arbeidsplassen er tett koblet til innovasjon, lojalitet og økonomiske resultater. Likevel er det store forskjeller mellom de gjennomsnittlige og de beste arbeidsplassene – også i Norge. For HR- og toppledere er dette ikke lenger et spørsmål om trivsel, men om strategi.
Psykologisk helse er en undervurdert driver for forretningsresultater
Bare 53 % av europeiske ansatte opplever at de jobber på en psykologisk og emosjonelt sunn arbeidsplass, ifølge European Workforce Study. I Norge er snittet 65 %, men de beste arbeidsplassene i landet når hele 89 %. Dette gapet på 24 prosentpoeng representerer ikke bare en kulturell forskjell, men et forretningsmessig handlingsrom.
Figur 1: Prosent som opplever at de jobber på en psykologisk og emosjonell sunn arbeidsplass
Tett på-ledelse: Kjernen i tillitsbasert kultur
Ledere som lykkes er de som er «tett på» – ikke nødvendigvis fysisk, men relasjonelt. Ofte tenkes det at tillitsbasert ledelse er det samme som å «gi slipp». Det er en misoppfatning. Tillitsbaserte ledere er tett på. De involverer, lytter, informerer og støtter. Dette skaper psykologisk trygghet, som igjen gir rom for innovasjon og utvikling.
Figur 2: I organisasjoner med høy psykologisk helse sier 75 % av ansatte at de har bidratt til innovasjon det siste året. I organisasjoner med lav helse er tallet bare 33 %.
Last ned vår minirapport om psykologisk trygghet på arbeidsplassen her.
HR og ledelse må eie kulturen – ikke delegere den
En av de tydeligste forskjellene mellom de beste og gjennomsnittlige arbeidsplassene er at de beste har satt kultur og ledelse på dagsordenen – som en del av strategien. Dette er ikke HRs ansvar alene, men et felles lederansvar. Forankring og eierskap i ledergruppen er viktig for å lykkes.
- De beste virksomhetene i Norge har 30 prosentpoeng høyere medarbeidertilfredshet, kundetilfredshet og lojalitet enn snittet.
- De har også lavere turnover, og ansatte blir i snitt 1–2 år lenger, noe som sparer virksomheten for betydelige kostnader.
Fleksibilitet og medarbeidertilfredshet henger sammen med produktivitet
Mens 53 % av norske ansatte ønsker hybridarbeid, ønsker 81 % av arbeidsgivere at ansatte skal være fysisk til stede. Studien viser at hybridarbeid gir høyere skår på både trivsel og produktivitet – men bare når organisasjonen mestrer tett på-ledelse.
Figur 2: Opplevd psykisk helse på arbeidsplasser etter modus hybrid, på arbeidsplass eller kun remote.
Hva kan dere gjøre nå for å forbedre den psykiske helsen på arbeidsplassen?
Psykologisk helse er ikke en myk verdi – det er en hard konkurransefaktor. De beste virksomhetene vet dette, og de handler deretter.
- Skaff deg god innsikt: Segmenter medarbeiderundersøkelser etter stillingsnivå, avdeling og ansiennitet, og se hvor gapene er. Les mer om medarbeiderundersøkelsen her.
- Lukk gapene: Identifiser hvor opplevelsen av psykologisk helse er svakest og hvorfor.
- Bygg lederferdigheter: Tett-på-ledelse er en trenbar ferdighet. Sett det på planen hos ledelsen, og sørg for at ledere har KPI-er knyttet til nettopp god ledelse.
- Sett det på agendaen: Kultur og ledelse må inn i strategiplanen og rapporteres på.
Hør vår nyeste podcastepisode om effekten av god ledelse og kultur her:
