Artikkel

Sterk kultur og god ledelse: Nøkkelen til et attraktivt Employer Brand

Hva er det egentlig arbeidstakere ser etter nå? Innsikt fra Universum og European Workforce Study viser at det som gjør arbeidsgivere attraktive nå kan ha forandret seg drastisk fra det som var viktig for bare fem år siden. 

TRY råd samlet Carlo Duraturo fra Universum, Eilin Gillesen fra Simployer og vår egen Jannike Hjelle til Morgenråd for å finne ut av hvilken innvirkning verdenssituasjonen har på arbeidstakernes valg av arbeidsplass, og hvordan vi bør tenke Employer Branding og rekruttering. Her er våre refleksjoner fra dagen.

Hva er det som tiltrekker nye og erfarne arbeidstakere nå?

Universums innsikt viser en klar trend. Tidligere har spennende utfordringer og stillinger som innebærer reise og mulighet for arbeid i utlandet vært høyt oppe på prioriteringslisten hos nyutdannede og erfarne arbeidstakere. Det har endret seg drastisk. Nå er det balanse mellom fritid og arbeid, mulighet til å jobbe hjemmefra og kulturen på arbeidsplassen blant de største driverne hos arbeidssøkere.

Utviklingen for hva utfordringer i hverdagen har å si for arbeidstakere - Universum

Figur 1: Utviklingen for hvor utfordringer på arbeidsplassen havner på prioriteringslisten for arbeidsøkere. Tall fra Universum. 

Hvordan stemmer dette overens med organisasjonens egen kommunikasjon ut mot mulige nye medarbeidere? Og hva er opplevelsen til arbeidstakerne i organisasjonene? Dette blir de viktige spørsmålene vi bør stille når vi jobber med Employer Brand. 

Hvor viktig er godt arbeidsmiljø?

Ytters viktig, viser det seg. Ifølge Universum er Norge det eneste landet hvor «godt arbeidsmiljø» troner høyest på ønskelista hos potensielle arbeidstakere. European Workforce Study viser også at arbeidsmiljø og trivsel på arbeidsplassen gir økt produktivitet og verdiskaping for organisasjonene. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

Hva gjør vi for å nå frem hos mulige kandidater, og hvordan lykkes vi med å formidle at de bør jobbe hos nettopp oss?

Er det en ting vi vet i Great Place to Work, så er det atskjønnheten kommer innenfra. Simployers erfaring understreker også dette; attraktive arbeidsplasser skapes ikke av strategier alene, men av hverdager fylt med tillit, god ledelse og felles ansvar. Det holder ikke å vise til verdier om ikke de aktivt jobbes med – det er kulturen i selskapet som er det unike. 

Skap en levende Employer Branding-strategi med EVP

Her vil medarbeiderløftet (Employer Value Proposition – EVP) komme godt med.  

Medarbeiderløftet sier noe om hva slags arbeidsgiver organisasjonen ønsker å være, og hvordan dette henger sammen med ansattes opplevelser og forventninger i markedet. EVP skal være driveren for Employer Branding-stratgien og bør leve på lik linje som lederpraksisene i en organisasjon. For at den skal gi verdi må den etterleves hele tiden. Den må oppleves i hverdagen gjennom alt vi gjør. Hvis ikke lever den ikke i praksis.

EVP: Stategier for Employer Branding i organisasjonen

Figur 2: Illustrasjon av hvordan medarbeiderløftet (EVP) bør benyttes som driver i Employer Branding-strategien.

- Det krever møysommelig arbeid å sørge for at employer branding-strategien oppleves i hverdagen og ikke ender opp som en .zip-fil, sier Jannike Hjelle, fagansvarlig for Employer Branding i Great Place to Work.

- Viktige suksesskriterier for å lykkes er at toppledelsen er engasjert slik at dette er et felles ansvar mellom sentrale områder i organisasjonen, og ikke ender opp som et HR-prosjekt. 

Trenger du å sparre med noen om Employer Branding, EVP-prosesser eller medarbeiderundersøkelser? Ta kontakt for en hyggelig prat med våre eksperter.